Valikko Sulje

BLOGI


Ihminen voi oppia kilpailemisen jalon taidon huolimatta siitä, onko hän urheilija tai vaikkapa toimistotyöntekijä. Me kaikki voimme kilvoitella omien taitojemme ja kykyjemme puolesta, jotta kehittyisimme. Millainen kilpaileminen tuntuisi sinusta luonnolliselta?

Hesarissa oli taannoin sykähdyttävä juttu kilpailemisen taidosta (HS 28.9.2009). Toimittaja vertaili suomalaisen kestävyysjuoksijan ajatuksia intialaisen Sri Chinmoyn oppeihin. Molempien perusajatuksena oli, että kilpailu on hyödyllistä vain, jos sen tekee itsensä kanssa. Itsensä voittaminen on taas mahdollista vain, jos tekee aidosti parhaansa. Onnellisuus puolestaan on jotain sellaista, mikä ei saa olla kiinni lopputuloksesta – onnellisuus kun on pohjimmiltaan sisäinen tila, jolla ei ole mitään tekemistä ulkoisten meriittien kanssa.

Kanssakilpailijoita voisi pitää vauhdittavina ja vaihtuvina kiintopisteinä. Jos heihin alkaa suhtautua vastustajina, mieli alkaa helposti pelätä häviötä ja tuottaa raskaita tunnetiloja.

Posted in epäonnistuminen, keskittyminen, menestys, urheilu

2 Comments

 1. Minna Marsh, mentaalivalmentaja

  Tietenkin julkisuudessa on mahdollista olla niin, että pysyy niin kutsutusti omassa keskuksessaan eikä lähde turhaan miettimään toisten siirtoja tai ajatuksia. Ei kuulosta siltä, että julkisuus sinänsä sinua ahdistaisi, vaan nimenomaan tuo taipumuksesi alkaa kilpailla muita vastaan.

  Vaikka olisit kuinka huomion keskipisteenä, yritä unohtaa itsesi ja keskittyä vain asiaasi. Seuraavaksi kilpailutavoitteeksi voisit ottaa sen, miten pyrit parantamaan omaa suoritustasi ja arvostamaan toisia juuri sellaisina kuin he ovat, saavutuksineen ja osaamisineen. Toisilta voi aina oppia jotain – ainakin sen, mikä itseä ärsyttää ja mitä puolta pitäisi vielä kehittää, jotta tasapaino säilyisi myös pääkopassa.

  Nimettömiä ikäviä palautteita ei kannata lukea eikä niihin kannata tuhlata aikaa. Minä ainakin siirtyisin rivakasti seuraavaan hetkeen ja asiaan.

 2. Anonymous

  Olen keski-ikäinen mies, vastuullisissa tehtävissä ja usein huomion keskipisteenä. Joskus erehdyn lähtemään kilpailuun mukaan siten, että vertaan itseäni toisiin ja pyrin ikään kuin selättämään kilpakumppanini. Tuo on kuitenkin aiheuttanut aika paljon epämukavuutta, suorastaan ahdistusta. Olen jopa harkinnut alan vaihtamista.
  Kysynkin nyt, onko mielestäsi mahdollista toimia julkisuudessa tai muuten huomion keskipisteenä ilman, että lähtee kilpailemaan toisia vastaan?
  Minun on myös vaikea kestää ikävää palautetta, joka tulee joskus nimettöminä esiintyviltä henkilöiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *