Valikko Sulje

BLOGI


Kirjailija Sofi Oksanen latasi eilen Tanskan televisiossa kovia kommentteja Suomesta. Oksasen mukaan muilla ei ole kovinkaan paljon opittavaa Suomesta, joka on väkivaltaisten miesten ja alistuneiden, usein tapetuiksi tulevien naisten maa.

– Naiset ovat kääntäneet angstinsa itseensä, kun taas miehet vahingoittavat toisia. Naisellisia keinoja ovat erilaiset syömishäiriöt, Oksanen sanoi.

Tuttavani totesi, että Oksasen kommentit ovat “turhan paksuja”. Silti jäin itse miettimään: olisiko kirjailija tässä kohdassa myös hivenen oikeassa?

Etsin käsiini Tarja Halosen 1.1.2009 pitämän tarkkanäköisen uudenvuodenpuheen:

– Joudun tänäkin vuonna puuttumaan suomalaisen yhteiskunnan väkivaltaisuuteen. Olen siitä todella huolissani. …. Väkivallan ei tule kuulua meidän elämäntapaamme, Halonen painotti.

Puhe kannattaa yhä tavata tarkasti, niin paljon sillä on annettavaa jokaiselle, joka haluaa ymmärtää nyky-Suomea.

En voi olla ainakin osittain yhtymättä Sofi Oksasen mielipiteisiin. Tapaan usein työssäni vastaeronneita naisia, joilla on ex-kumppaninsa kanssa yhteinen pieni lapsi. Tällaisessa tilanteessa mies usein haukkuu naista hulluksi, mikä kuvastaa miehen narsismia ja vallanhakuisuutta. Valitettavan usein lopputulos pitää sisällään vaikean oikeudenkäynnin ja itsetuntonsa kanssa kamppailevan naisen.

Mutta: toivoa on. (Paitsi narsisteista en tiedä.) Tervetuloa koulutuksiini kaikki, jotka haluavat löytää oman, reilun voimansa, joka ei pidä sisällään päihteitä, häiriköintiä eikä väkivaltaa, oli se sitten henkistä tai fyysistä.

Lue Oksasen kommentteja tästä.

Posted in itsetunto, vastuullinen hyvinvointi

1 Comment

  1. Anonymous

    Rohkeaa asioiden tarkastelua, hienoa! Onhan suomalaisessa yhteiskunnassa ja tässä maassa paljon hyvääkin, mutta liian vähän puhutaan reippaasti negatiivisista asioista niiden oikealla nimellä. On vaikea muuttaa sellaista, jota ei tiedosta tai uskalla tunnusta olemassa olevaksi.

    Terveisin Riitta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *