Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA MENTAALIVALMENNUKSESTA JA TULOKSISTALet’s face it – minusta ei ole kiva kovistella niitä asiakkaitani, jotka tulevat yksilövalmennukseen. Mutta joskus se on tehtävä.

Nuorimpien asiakkaideni kanssa olen mahdollisimman helläkätinen, ja kaikkia asiakkaitani haluan aina tukea, kuuntelemisen ja välittämisen kautta. Joskus – ei vaan usein – helläkätisyys ei riitä, vaan on myös vaadittava, kovisteltava ja haastettava asiakas oikeasti ottamaan vastuuta itsestään, reaktioistaan ja omasta tekemisestään.

Usein tiedän ja tunnen jo etukäteen, kun edessä on vaativampi valmennuskerta. Silloin valmistaudun tapaamiseen huokailemalla syvempään, tuntemalla myötätuntoa asiakastani kohtaan ja tasapainottelemalla järjen ja tunteen kanssa. Miten olla tiukka ja empaattinen yhtä aikaa? Olen huomannut, että usein tiukkuuden täytyy mennä edelle, muuten ei tule tuloksia, mutta kaikkea tekemistäni pitää empatian siivittää.

Joskus kovistelua edellyttää myös maksava taho, joka voi olla vaikka valmentaja tai urheiluseura. Jos ei tule tuloksia, mentaalivalmennuksesta ei haluta maksaa.

Asiakkaani kovisteleminen on monesti kuin uhkapeliä. Siinä ottaa aina sen riskin, että toinen loukkaantuu tai menee lukkoon, mutta tällaisessa tilanteessa minun täytyy olla tuntosarvet herkkinä. Kokemus on onneksi osoittanut, että usein tuloksia saadaan juuri sillä, että lyödään kortit pöytään ja vastuutetaan asiakas oikeasti päättämään, onko hän valmis tekemään sen työn, jota hänen tavoitteensa edellyttää.

Olen viime aikoina saanut kyynelsilmin saada seurata urheilijaa, joka kesti pienen prässin ja lähti uudella tavalla työstämään paineensietokykyään.

Eräs asiakkaani totesi, että onneksi hän ei etukäteen tiennyt, kuinka rankkaa mentaalivalmennus voi olla prosessina, mutta jotain olennaista muuttui hänessä prosessin aikana, hyvällät tavalla.

Olen joskus sanonut asiakkailleni, etten halua heidän rahojensa menevän hukkaan. Siksi en vain löpise pehmeitä ja mukavia, vaan pyrin pääsemään asian ytimeen, jotta käynneistä olisi todellista hyötyä. Korvissani soi aina sen jääkiekkoilijan sanat, joka myöhemmin kiitti puhelimessa: “Kiitos. Minusta tuntui kuin olisin saanut potkun takapuoleeni. Tarvitsin sitä.”

Tervetuloa kaikille niille uusille ja vanhoille asiakkaille, jotka kaipaavat empatiaa ja potkua takalistoon!

Posted in menestys, mentaalivalmennus, muutos, oppiminen, vastuullinen hyvinvointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *