Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA URHEILIJOIDEN JAKSAMISESTA

Usein kuulee sanottavan, että urheilussa vanhempien tehtävänä on kuljettaa, kustantaa ja kannustaa. Valmentajat suhtautuvat joskus jopa mustasukkaisesti siihen, että heidän tekemisistään kysyttäisiin tai saatika niitä kyseenalaistettaisiin. Kaikki valmentajat eivät halua vuoropuhelua vanhempien kanssa, mutta löytyy myös toisenlaisia poikkeuksia.

Kuljettaminen ja kustantaminen lienevät vanhemmille selviä osa-alueita. Kannustaminen on monisäikeisempi sektori. Äskettäin kuulin sanottavan, että murrosikäiset urheilijat vastatkoot tekemistensä laadusta, omatoimisesta harjoittelusta, valinnoistaan ja motivaatiostaan. Ajatus on minusta lähinnä huvittava. Nuoren aivot ovat täysin kehittyneet vasta noin 25-vuotiaana ja harvalla esimerkiksi 15-vuotiaalla on kykyä jatkuvaan itseohjautuvaan tavoitteelliseen toimintaan ja taitoa käsitellä paineita, joita kilpaurheilu vääjäämättä heittää eteen. Yhdelläkään murrosikäisellä ei ole aikuisen elämänkokemusta tai perspektiiviä.

Tilanne on hieman sama kuin jos sanoisi murrosikäiselle, että vastaa sinä urheilijana omasta ravinnostasi. Minä tuon kotiin ruokaa, mutta huolehdi sinä ateriasi ja energiansaantisi.

Vuosien varrella olen saanut useita yhteistyökyselyitä nuorten urheilijoiden ja aikuisuuden kynnyksellä olevien tunnettujenkin kilpaurheilijoiden vanhemmilta tai tyttöystäviltä. He kannustavat läheistä urheilijaa ottamalla ratkaisevan yhteyden mentaalivalmentajan suuntaan silloin, kun urheilijan taidot, resurssit tai rohkeus ei vielä siihen riitä, mutta pää pitäisi saada parempaan henkiseen kuntoon. Joskus läheinen näkee tilanteen kokonaiskuvan paljon paremmin kuin hän, joka on keskellä painesoppaa. Eikä tarvitse odottaa niin kauan kuin se huippu-urheilija, joka mietti puoli vuotta uskaltaako soittaa vai ei.

Mentaalivalmentajalta saa apua mielenhallintaan, itseluottamuksen uudistamiseen, epäonnistumisista palautumiseen, oman urheilijaidentiteetin kehittämiseen ja tavoitteellisen toiminnan terästämiseen. Kun ymmärtää, mistä paineessa on oikeasti kysymys, on se helpompi myös kohdata ja käsitellä.

Kiitos teille, vanhemmat ja tyttöystävät! Kannustaminen on rakkautta.

Posted in henkinen kunto, mentaalivalmennus, paine, urheilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *