Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA URHEILUSTA

Tapasin reilu viikko sitten Lontoossa Kelly Holmesin, joka tunnetaan myös Dame Kelly Holmesina. Holmes juoksi 34-vuotiaana 800 metrin ja 1500 metrin matkat Ateenan olympialaisissa 2004. Ennen olympialaisia hän kärsi lukuisista loukkaantumisista. 1500 metriä oli alunperin hänen päämatkansa, mutta viime hetkellä hän päätti juosta myös 800 metriä, vaikka hän riskeerasi sillä omassa päämatkassaan onnistumisen.

Sain Lontoossa kuunnella ensin Holmesia parin tunnin ajan ja sen jälkeen hän kertoi minulle, että yksi hänen tärkeimmistä tavoitteistaan on kasvattaa Isossa-Britanniassa tietoisuutta siitä, miten paljon urheilijat tarvitsevat henkistä tukea nyt ja jatkossa. Holmesin mukaan mentaalivalmennusta ei ole vielä Isossa-Britanniassa riittävästi. Tie huippu-urheilijaksi ei ole helppo, ja Holmes on kertonut ajatelleensa itsemurhaa ainakin kerran kilpauransa varrella.

Holmes kasvoi köyhissä oloissa. Koska rahaa ei ollut, hän lapioi lunta, kävi vanhuksille kaupassa ja jakoi lehtiä. Hän säästi kymmenen puntaa kuukausipalkastaan nuorena tyttönä kahden vuoden ajan, jotta hän sai ostettua äidilleen pyykinpesukoneen ja kuivurin. Vasta 16-vuotiaana hän kuuli ensimmäisen kerran kuka hänen isänsä on. Ennen urheilulle omistautumista Holmes vietti vuosia armeijassa.

Vuotta ennen Ateenan olympialaisia Holmes kärsi niin kovista henkisistä paineista, että hän alkoi viillellä itseään. “Yksi viilto jokaista päivää kohti, jonka olin ollut loukkaantuneena”, hän on kertonut. Lontoon seminaarissa eräs vanhempi rouva kysyi Holmesilta, mitä kannattaisi tehdä, kun naisen urheilijatytär on paineiden vuoksi tullut niin itsetuhoisaksi, että ei enää näe muuta ratkaisua kuin kuoleman.

Holmes katsoi ensin naista ja sitten seinää vastausta miettien, lopulta sanoen: “Minä voisin puhua tyttäresi kanssa.” Kannattaa muistaa, että kyse on isomman luokan brittiläisestä urheilijajulkkiksesta, joka ei todellakaan tässä tilanteessa ohjannut kyseistä rouvaa auttavan puhelimen suuntaan paitsi niin, että tuo auttava puhelin on hänen omansa.

Aikamoista nöyryyttä ja todellista antamisen taitoa.

“If the dream is the big picture, goals are grounded in reality; they’re the specific steps you take along the way.” – Kelly Holmes

“Above all, please don’t ever be afraid to give things a go. At the very least, you can say you tried. And that’s an achievement in itself.” – Kelly Holmes

Näin Holmes ohjeisti minua: “Be who you want to be.”

Posted in menestys, mentaalivalmennus, paine, urheilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *