Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA PAINEENSIETOKYVYSTÄ

Bloggaaja on ollut kuukauden verran hiljaa täällä päässä, koska on ollut järkevintä keskittyä vuoden kiireisimpään vaiheeseen tekemällä ensin sovitut työt alta pois.

Työ on aina mielenkiintoinen opettaja, niin myös tänäkin syksynä. Stressinhallinnan koulutuksissani heitän usein ilmaan kysymyksen: “Onko paine sisä- vai ulkopuolella?”

Me kaikki tiedämme miltä tuntuu, kun meillä on paljon paineita. Tuskastuttaa, väsyttää, päätä särkee tai uni ei tule. Moni myös puhuu mielellään siitä, miten paljon heillä on paineita. Usein koemme, kiitos myös tiedotusvälineiden vääristyneen infotulvan, että olemme erilaisten ulkoisten tekijöiden ja tapahtumien armoilla, ja koska olemme niiden armoilla, olemme myös – muka – voimattomia auttamaan itseämme voimaan paremmin.

Paine on aina jotain, mikä syntyy korviemme välissä. Paine ei ole ulkopuolellamme. On tervehdyttävää tarkastella erilaisia tilanteita ja ihmisiä kokemuksina, joita elämä vääjäämättä tuo kaikkien eteen. Osa elämän tuomista kokemuksista on rankkoja tai epämiellyttäviä, osa helpompia, mutta paine ei ole niissä. Paineen kokemus syntyy siitä, miten tulkitsen erilaisia kokemuksia ja millaisen merkityksen annan niille. 

Tämä yksinkertainen asia herättää koulutuksissani kolmenlaista reaktiota:
1) Tietenkin asia on näin! (20 %)
2) Ai. No tarkemmin ajateltuna, tämähän on helpottava näkökanta. Voin itse vaikuttaa siihen, miten mielessäni reagoin. (77 %)
3) Ei pidä paikkaansa! Jos minulla on paineita, se johtuu anopistani / jääkiekkovalmentaja Juhani Tammisesta / tiliotteestani / työkavereistani / tästä kouluttajasta! (3 %)

Mieli kertoo meille kaikenlaisia tarinoita lähes tauotta. Kaikkea mielen pölpötystä ei kannata uskoa. Voimme tehdä ulkomaailmasta tulkintoja, jotka stressaavat tai rentouttavat. Valinta on vapaa.

Yhtälö ei ole helppo, vaan vaatii meiltä halua ottaa vastuuta reagointi- ja ajattelutavoistamme. Kuten toisen maailmansodan keskitysleireiltä selvinnyt Viktor Frankl sanoi, voimme itse valita reagointitapamme, tapahtui mitä tapahtui.

Posted in mieli, paine, stressi, vastuullinen hyvinvointi, Viktor Frankl

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *