Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA TUNTEISTA JA RIIPPUVUUKSISTA

Joskus kirjoitan tietoisesti valiten henkilökohtaisemman tekstin. Tämä on yksi niistä. Tämä teksti ei ole tiukkapipoisille.Torstai-iltapäivä lyö kello kahta. Levitän tyytyväisenä suklaataikinaa uunipellille, kiireinen mieleni jo seuraaavien päivien töissä. Työpuhelin soi. En tunnista numeroa, mutta tartun taikinaisin käsin puhelimeen.

Ei sillä, en minä vuosia laske, mutta olisiko siitä kuusi vuotta, kun viimeksi puhuimme. Silloin istuimme pöytä välissämme ja se pöytä oli leveä ja hyinen kuin jäämeri, eikä sinun uimataitosi olisi koskaan riittänyt sitä ylittämään. Ja minä inhoan kylmää vettä.

Sinun äänesi on puhelimessa vuosien sävyttämä, mutta erottaisin sointusi vaikka hapuilevalla käsituntumalla maailmani melujen keskeltä. Kellossa viisarit pysähtyvät ja minä tiedän, että ihan heti tämä hetki ei unohdu.

Sinä haluat tietää mitä minulle kuuluu. Maltat odottaa vastauksiani. Olet löytänyt kuvani laatikon pohjalta, kehut älykkyyttäni, haluat olla kavereita kanssani. Minä mietin onko niitä minun kuviani sinulla tallessa vielä montakin, mutta en kysy.

Myöhemmin lasken puhelimestani monesti soitit sinä päivänä. Kuusi kertaa. Soitat lopulta vain, koska on ikävä. Niiden puheluiden jälkeen oli taas niin selvää, että sinä rakastat minua ja minä rakastan sinua, ja me molemmat tiedämme, että meille ei ole minkäänlaista happy endingiä muuta kuin siinä tekstissä, jonka minä olen suunnitellut sen varalta, jos sinä kuolet ennen minua ja minä laitan Facebookiin sinusta sen kuvan, jossa hymyilet kevätauringossa parvekkeella musta kulunut nahkatakki päälläsi ja näytät niin onnelliselta. Taivaallisia säkeniä Taivaalliselle.

Kyllä, minullakin on kuvani. Katson niitä kerran kahdessa vuodessa. Korkeintaan.

Sinä haluat, että annan sinulle anteeksi. Minä annan. Olen ollut kaunainen, myönnän sen. Kesti vuosia päästä sinusta yli; ne vuodet olivat pitkiä ja opit ankaria. Nyt me olemme puhuessamme rehellisiä niin hyvin kuin me vain voimme olla, enkä minä uskalla sinun rehellisyyttäsi testata. Minä en ole aivan varma siitä, mitä sinä haluat, vaikka epäilykseni minulla on. Tiedän, että enää en tule kokeilemaan, kumpi meistä saisi toisesta suuremman heroiinihumauksen, sinä minusta vai minä sinusta.

On sellaistakin rakkautta, joka ei ole minua varten. Uskon vahvasti, että vielä parempaa kuin tämä, mitä sinulla Richard on minun Elizabeth kanssani, on arjessa tasaisesti hyrisevä rakkaus, jossa jaetaan yhdessä elämänkokemuksia eikä vain neuloja.

Silti menee muutama päivä, jolloin minä kahden tunnin välein olen mielessäni sinun, mutta se kaikki kuuluu tämän taudin kuvaan. Vaikka haluaisin kontata luoksesi, minä en sitä tee. Minä en enää.

***

Suomessa erilaisista riippuvuuksista kärsii tiedostaen tai tiedostamattaan iso osa väestöstä. Heitä täytyy olla satojatuhansia. Riippuvuudet voivat liittyä vaikkapa päihteisiin, ihmissuhteisiin, ruokaan tai pelaamiseen. Olennaista riippuvuuksista toipumiselle on se, että niistä kärsivä oppii tekemään uudenlaisia valintoja uusien näkökulmien, oivallusten ja syvän itsestä välittämisen seurauksena.

Posted in rakkaus, riippuvuudet, tunteet, valinnat

2 Comments

 1. IH

  Henkilökohtaisen tekstin kirjoittaminen on aina hienoa ja kunnioitettavaa: se vaatii kirjoittajaltaan enemmän kuin asiaan pohjautuva teksti.

  Intohimoisen rakastumisen vertaaminen heroiinihumauksen on osuva!

 2. Minna Marsh

  Kiitos, IH! Tästä tekstistäni tuli enemmän palautetta kuin miesmuistiin. Joku mietti, olenko joskus käyttänyt heroiinia (no en), joku sanoi tekstin osuneen ja uponneen juuri riippuvuusnäkökulman ansiosta.

  Joskus joku erehtyy pitämään minua jotenkin valaistuneena tai tavallista kehittyneempänä, koska työni keskittyy mentaalivalmennukseen. Varmasti olen monessa asiassa "hereillä" ja tietoinen valintojen voimasta, mutta uskon myös oman inhimillisyyteni jakamiseen. Ilman koettuja omakohtaisia vaikeuksia en pystyisi auttamaan ja tsemppaamaan toisia ihmisiä ulos solmuista.

  Keveää kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *