Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA MIELENHALLINNASTA

Toimittaja Kimmo Vainikainen kertoi jutussaan (IL 23.8.2013) kanadalaiskiekkoilija Rico Fatan olleen nuorena superlupaus, jonka pää ei kestänyt NHL-paineita.

– Fyysisesti olin valmis pelaamaan NHL:ssä, mutta henkisesti en.

Jokin lehtijutussa tökkii minua pahasti. Tiedän milloin jokin on ikään kuin off. Tankkaan juttua ja saan sitten kiinni tuosta off-asiasta: kaikesta huokuu pelko enemmän kuin usko tulevaan, myös Fatan omista kommenteista.

Hyökkääjä Fata on osa HIFK:in kauden pelastuspakettia, joka nojautuu tällä hetkellä peräti yhdeksän ulkomaalaisvahvistuksen harteille.

Jos 33-vuotiaan Fatan kaltaista menneisyyden painolastia kantavaa ja mahdollisesti pakko-ajatteluun sekä paineisiin sortuvaa pelaajaa valmennetaan isoilla odotuksilla ja pelkojohteisesti, on lopputulos todennäköisesti muuta kuin loistava. Pelko ja liian kovat paineet saavat pelaajan sortumaan pelillisiin virheisiin ja karttamaan vastuuta silloin, kun syöttö- tai maalintekopaikka kuuluisi itselle. Jos hermo menee liian monta kertaa, jää tähti syttymättä.

Olen nähnyt liian usein miten NHL- tai KHL-mahdollisuuden saanut pelaaja ei ole kyennyt lunastamaan omia ja seuran odotuksia. Seurauksena voivat olla monen vuoden painajaisunet ja jatkuva omasta potentiaalista kauas jäävä pelillinen taso kaudesta toiseen – niin kauan kunnes vyyhti saadaan purettua ja taakka jää.

Jos Fata kykenisi lähtemään kauteen sovussa floppikausiensa kanssa ja tarkan työnteon ohjaamana, rentoutta unohtamatta, kausi voisi olla hänelle loistava. Jos paineita kasaantuu liikaa millään tasolla ja ruokana on pelko, riski on suuri sekä Fatalle että seuralle.

Juttua varten on konsultoitu Liigan huippuvalmentajaa.

Posted in jääkiekko, mentaalivalmennus, paine, pelko, stressi, urheilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *