Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA VÄÄRÄSTÄ FOKUKSESTA

Huippu-urheilussa käy usein hullusti egon kanssa. Olen nähnyt egon ja egoilun pilaavan monta voittoa, mestaruutta ja mahdollisuutta. Esimerkit on helppo löytää jääkiekon puolelta.

Suurella egolla varustettu pelaaja voi olla faneille mielenkiintoinen ja vastustajalle pelote, mutta hänen urakehityksensä on usein pysähtynyt tai laskujohteinen. Jos menestystä on tullut paljon tai nopeasti, ego kasvaa huomaamatta. Pelaaja paisuu henkisesti epäterveellä tavalla. Kun ego kasvaa, nöyryys ja työnteko jäävät toiselle sijalle. Silloin myös pelillinen taso laskee fokuksen ollessa liian paljon omassa mahtavuudessa tai muiden mielipiteissä.

Suurella egolla varustettu pelaaja voi olla myös silmiinpistävän epävarma ja väistää vastuuta maalintekotilanteessa, koska hän pelkää.

Suurella egolla varustettu valmentaja saattaa olla huono ottamaan apua vastaan, jopa omilta apuvalmentajiltaan. Hän voi olla aidosti todella hyvä hommassaan, mutta ei suostu tinkimään omasta tutusta näkökulmastaan tai vanhoista tavoistaan, koska ego vakuuttaa, että homma on hallinnassa. Oma riittämättömyys, mahdollinen osaamattomuus tai  uuden edessä nöyrtyminen voivat pelottaa, vaikka valmentaja ei koskaan myöntäisi pelkäävänsä. Suuriegoinen valmentaja saattaa unohtaa myös pelaajien kuuntelemisen ja kunnioittamisen tärkeyden. Koska pelko ruokkii pelkoa, valmentaja voi pestinsä säilyttämiseksi suostua ratkaisuihin, joiden takana hän ei sydämessään seiso.

Ego on pelon ääni meidän kaikkien sisällä. Meissä kaikissa on ego. Ego on hyvin ovela ja voi naamioitua vaikka minkälaiseksi viisaudeksi ja totuuden ääneksi, vaikka tuo ääni kumpuaisi pelosta. Siksi egon kanssa saa olla hyvin tarkkana. Kysyn itseltäni usein missä olen menossa itseni kanssa ja elämässäni, koska paisuva ego ilmenee usein mahtipontisuutena, ylimielisyytenä tai vastakkaisesti alemmuudentuntona ja haluna miellyttää. On hyvä muistaa, että mahtipontinen tai ylimielinen ihminen on aina epävarma ja alemmuudentuntoinen. Muuten ei olisi tarvetta mahtailla. 
Mitä vähemmän ego vie, sitä enemmän ihminen voi olla reilusti oma itsensä, mahtailematta tai anteeksi pyytelemättä. Hän voi olla aidosti suuri. Loistava esimerkki nöyrästä ja työteliäästä pelaajasta on Sasha Barkov.

Nöyryys ja työnteko ovat avaimet jääkiekkokevään 2014 mestaruuteen.

Posted in ego, fokus, itsetunto, jääkiekko, menestys, pelko, urheilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *