Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA MUUTOKSESTA

Äskettäin pyysin koulutuksessa ihmisiä miettimään yhteisiä teemoja seikkailutarinoille, joista esimerkkejä olivat Taru sormusten herrasta, Tähtien sota ja Veljeni Leijonamieli.

Tällaisia teemoja löytyi:

  • kriisi (muutos ja uusi tarina alkaa usein kriisistä)
  • hyvän ja pahan taistelu (myös ihmisen sisällä)
  • arjen sankari / kasvutarina
  • pakkoprinssi tai -prinsessa 
  • henkinen kasvu ja johtajuus
  • historian vaikutus ja tulevaisuuden mahdollisuus
  • sinnikkyys epätodennäköisen edessä
  • valinnat
  • (jostain saatu) ohjaus ja oppaat

Jäin miettimään, miten moni meistä valitsee prinssiksi tai prinsessaksi kasvamisen pakon edessä. Pakkoprinssi tai -prinsessa on ihminen, joka ei anna periksi ja valitse helpointa tietä, vaan ottaa vastuun tilanteesta ja suunnastaan, astuen samalla omalle epämukavuusalueelleen.

Näen liian paljon ihmisiä, joilla on aina sataviisi selitystä alisuoriutumiselleen ja lusmuilulleen. Joku selittää miksi valhe on hyvä ratkaisu. Toinen kertoo miksi ottaa huikkaa, vaikka lääkäri sanoi seuraavan huikan kohdalla hengenlähdön olevan lähellä. Kolmas selittää haluavansa saavuttaa tietyn tavoitteensa, mutta toimii ihan päinvastaisella tavalla.

Prinssiksi tai prinsessaksi ei ole aina mukava suostua oman elämän tarinassa, koska kukaan ei takaa, että opas ilmestyy yön synkimmällä hetkellä ja selviät monista vaikeuksista voittoon. Toisaalta jos et koskaan lähde kasvamaan prinssiksi tai prinsessaksi, jää hienoin tarina kokematta.

Kuvan minusta otti eilen ystäväni Satu. Hopeanharmaat hiukset ovat tervetulleita, koska ne kuuluvat tarinaani. Samoin se, että sydän voi hyvin. Luotan elämän ohjaukseen, ja teen sen ohjaamana oman osuuteni. Pelkkä riemuretki tämä seikkailutarina ei ole. Riemuretki ei haasta ketään kasvamaan.

Prinsessana oleminen ei ole ihan sitä mitä luullaan.
– Prinsessa DianaPosted in johtaminen, kehittyminen, kehitys, kriisi, muutos, rohkeus, valinnat, vastuullinen hyvinvointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *