Valikko Sulje

BLOGI

ASIAA PARISUHTEISTA

MBA, yrittäjä, intohimoinen eränkävijä ja hyvinvoinnin suurlähettiläs. 38-vuotias Markku Pykäläinen saa huomioni Twitterissä, kun hän kysyy kumpi kiiltää paremmin, parisuhde vai auto:

Luulen, että harvempi ajaa autonsa romuksi kuin romuttaa parisuhteensa. Kyse ei voi olla arvomaailmasta – kyllä kait me kaikki pidämme rakkainta lähimmäistämme tärkeämpänä kuin kasaa peltiä ja ruuveja? Kyse pikemminkin lienee kynnyksestä astua epämukavuusalueellemme. Pelkäämme käsitellä asiaa, josta emme välttämättä saa oikein otetta.

Aiemmassa työssään teollisuuden parissa Pykäläinen reissasi paljon. Hän näki, miten paljon ihmiset pettävät puolisoitaan sillä periaatteella, että se mitä maailmalla tapahtuu, se maailmalle jää.

Pykäläinen painottaa, että pettäminen tapana kertoo lapsuuden tunnelukosta. Toimintamallina se siirtyy omiin lapsiin viestinä, jonka sisältönä on, että asioita ei käsitellä ja kohdata. Pettäminen kertoo myös siitä, miten suhtaudumme toiseen ihmiseen. Jos petät, kunnioitus ja arvostus eivät suhteessasi toteudu. Pykäläisen mukaan pettäjän on usein vaikea toteuttaa avoimuutta ja arvostusta myös muissa ihmissuhteissa.

Jos pitkä suhde loppuu, on se iso kriisi kenelle tahansa.

– Puoliso voi ajatella, että ei ehkä halua tietää, jos häntä on petetty, mutta se kertoo aina vahvasta pelosta. Jos pettäjä tai petetty ottaa opikseen kokemistaan asioista, hän voi onnistua paremmin toisessa suhteessa. Pettämisen esilletulo voi myös pelastaa suhteen. Paljon on kiinni tahdosta.

Pettämisen paljastuminen tulee usein puolisolle yllätyksenä.

– Usein on käynyt niin, että toista ihmistä ei ole oppinut koskaan edes tuntemaan kunnolla, vaikka yhteistä taivalta olisi jo paljon. On mahdollista olla pitkään aviossa koskaan toista täysin kohtaamatta ja näkemättä.

Pykäläinen ei kannata pettämisen salaamista koskaan.

– Parisuhteessa ei tule olla mitään, mitä toinen ei saisi tietää. Avoimuus on avain luottamukseen. Suhteen kasvu tyrehtyy ilman sataprosenttista rehellisyyttä.

Jos pettäjä päättää salata sivusuhteensa tai seikkailunsa, hän luo Pykäläisen mukaan ahdistuksen tilan, joka ilmaistaan jotenkin tai hukutetaan tavalla tai toisella. Salaamalla totuuden ihminen tiedostamattaankin valitsee ahdistuksen tai sairastumisen. Jonkun sietoraja voi olla sellainen, että kestää tuollaista tilannetta paremmin, mutta asia on käsiteltävä oman puolison kanssa, jos aikoo terveenä elää, muistuttaa Pykäläinen.

Lisätietoa tulevasta parisuhdeviikonlopusta Hyvinvoinnin suurlähettiläiden sivullaMarkun ajatuksia lisää blogissa.

Posted in kehittyminen, kriisi, pelko, rakkaus, rehellisyys, valinnat, vastuullinen hyvinvointi, viestintä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *