Valikko Sulje

Mieli on hauras,

ja se on muuten hyvä asia

 
ASIAA AIVOJEN ULKOPUOLELLE ASETTUMISESTA
 

Tuntuuko sinusta, että pääsi pölinä ei hiljene koskaan?

Ihminen käyttää mieltään ilokseen ja hyödykseen noin kymmenen prosentin verran. Tämä on rankka totuus, jonka äärelle on hyvä pysähtyä. Muun ajan mieli pyörittelee ajatusviritelmiä, villitsee itseään pelkopölinällä tai yksinkertaisesti yrittää löytää vastauksia kysymyksiin, joita se ei voi koskaan ratkaista.

Kysymyksiin kuten:
“Mitä tapahtuu huomenna?”
“Mitä hän ajattelee minusta?”
“Entä jos epäonnistun?”
“Mitä teen, jos tapahtuu asia x?”
“Miksi tämä hankala asia tapahtui juuri minulle – tai hänelle?”

Kaikki nuo ovat kysymyksiä, joihin mieli ei oikeasti osaa edes vastata. Mutta kyllä se yrittää, loputtomalla analyysillä ja jahkailulla, ilman mitään selkeää ja lopullista vastausta. Eikä mieltä ole edes luotu vastaamaan tuollaisiin kysymyksiin, mutta oivana työkaluna se kyllä yrittää loputtomiin, ruokkien ihmisen neurooseja ja pelkoja huomisesta.

Mieli on luotu ihmiselle työkaluksi – suunnittelemaan tulevaa, laskemaan matemaattisia yhtälöitä, oppimaan vieraita kieliä, huolehtimaan sovituista töistä ja muistamaan, että kuuma hella polttaa kättä ikävästi.

Oravanpyörässä ja stressaavissa tilanteissa mieli kuormittuu omaan loputtomaan pähkäilyynsä. Ihmiseltä menee yöunet, mielenrauha ja lopulta fyysinen terveys. Ja kaikki tämä, koska ihminen yrittää niin vimmatusti kontrolloida elämäänsä ja omia olojaan.

Onneksi asioiden ei tarvitse mennä niin. Kun mieli ylikuumenee, paras apu löytyy pysähtymisestä ja uusista taidoista, joilla voimme astua kuin mielemme ulkopuolelle.

  • Pysähtymällä voimme muistaa hengittää.
  • Hengitys taas vie meidät syvemmälle läsnäoloon, ihan tähän hetkeen.
  • Mitä enemmän muistamme pysyä läsnäolossa, sitä paremmin saamme tuntumaa siihen, keitä oikeasti olemme. Me kun emme ole yhtä kuin mielemme. Sen sijaan olemme se osa meistä, joka voi tietoisesti joskus tarkkailla omaa levotonta mieltään.

Silloin psykologia väistyy ja henkisyys pääsee sisään.

Henkisyys ei ole uskontoa tai uskonnollisuutta. Henkisyys on yksinkertaisesti sen ymmärtämistä, että tässä kaikessa on jokin viisaus ja me olemme täällä oppimassa, keitä me olemme ja millaisilla asioilla on oikeasti väliä.

Olen huomannut, että tekemällä vähemmän saan paljon enemmän aikaiseksi ja täsmäiskuilla. Koska OLEN enemmän, voin paremmin. Tämän kaiken olen ymmärtänyt syvemmin, kun olen viipynyt mielessäni entistä vähemmän.

Jos haluat oppia lisää näitä taitoja, ota yhteyttä.
Tai jätä viesti ja kerro ajatuksistasi.

 
Posted in haasteet, mielenrauha, mieli, ratkaisukeskeisyys, vastuullinen hyvinvointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *