Valikko Sulje

Erityisherkkä vai erityisen herkkä?

 

TARPEETTOMIA LEIMOJA

Kauan sitten tein mentaalivalmentajana töitä ihmisen kanssa, joka antoi minulle hyvän oppitunnin herkkyydestä. Hän oli asiakkaani ja varasi minulta ajan niin, etten tarkkaan tiennyt, mitä hän halusi työstää. Tämä on hyvin yleistä.

Kutsun häntä tässä tekstissä vaikka Pekaksi.

Pekka oli tosi mukava ihminen. Hän kertoi ensimmäisessä tapaamisessamme, että hänelle on ollut suuri oivallus tajuta, että hän on erityisherkkä. Hän oli lukenut netistä paljon erityisherkkyydestä, tehnyt erityisherkkyystestejä ja samaistunut julkkikseen, joka kertoi lehdessä omasta erityisherkkyydestään.

Työstimme Pekan kanssa hänelle tapahtuneita asioita ja ajatuksiaan elämästä, eri kulmista.

Tapasimme toisen ja kolmannen kerran.

Hän piti tapaamisissa taukoa ja varasi vielä neljännen ajan.

Kysyin häneltä, mitä hänelle kuuluu erityisherkkyyden osalta. Hän katsoi minua kuin ei olisi ymmärtänyt kysymystäni.  Sitten hän sanoi: “En ole muistanut koko asiaa.”

Pekka oli matkan varrella alkanut hahmottaa, että itseensä ei kannata lyödä leimaa “erityisherkkä” sen takia, että sattuu olemaan erityisen herkkä ihminen. Sen sijaan hän oli oppinut ymmärtämään omia reaktioitaan paremmin ja löytänyt uusia työkaluja elämiseen, josta hän oli nyt kovin innostunut jatkuvan alakulon  ja ahdistuksen sijasta.

Leimoissa on se suuri vaara, että alamme rakentaa identiteettiämme voimakkaasti niiden kautta. Tällaisia leimoja voivat olla myös vaikkapa ADHD, vankilakundi, änkyttäjä, Parkinson, väkivallan kohteeksi joutunut uhri, petetty, pettäjä, sokea, lihava, tyypillinen venäläinen nainen tai persoonallisuushäiriö.

Se, mitä hoet itsellesi toisista tai itsestäsi, muokkaa koko ajan sitä, miten elämän koet.

Totta kai on hyvä kohdata monia tosiasioita omista ominaisuuksista tai historiasta, mutta niiden ympärille ei tarvitse eikä usein kannata rakentaa omaa identiteettiä!

Saan ylipäänsä vatsanväänteitä, kun ihmiset alkavat vahvasti leimata itseään tai toisia erilaisilla lokeroivilla nimikkeillä.

Ihminen voi oppia ymmärtämään itseään, omia tarpeitaan ja piirteitään. Ja monia piirteitä voi työstää niin, että ne eivät liikaa hallitsisi omaa elämää ja kokemusmaailmaa. Samoin on hyvä oppia tulemaan juttuun oman menneisyyden kanssa ja ottaa myös vastuuta siitä, missä kohdassa itse on ollut tiedostamaton tai ymmärtämätön.

Iloista, henkisesti mahdollisen vapaata olemista teille kaikille! Älkää lyökö leimoja otsaanne, mutta niin kuin juuri eräälle urheilujoukkueelle sanoin, pyrkikää parempaan ihmisenä olemiseen kuin eilen.

Posted in identiteetti, itsetuntemus, kehitys, leimat, minäkuva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *