Valikko Sulje

Oliko positiivinen ajattelu vain huuhaa-trendi?


LUOT ITSELLESI JOTAIN PAREMPAA – TAI HUONOMPAA

Jos joku sanoo minulle, että ” pitäisi vain ajatella positiivisesti”, miksi minulle tulee huono olo? Onko positiivinen ajattelu kärsinyt inflaation? Onko se lopulta ollutkin vain huuhaata ilman pontta?

Väitän, että harva ymmärtää, miten loistava ja ennen kaikkea voimallinen työkalu mieli on oikein käytettynä.

Hyvä ja terve mieli on toimiva mieli. Se auttaa sinua rakentamaan itsellesi niin laadukkaita arjen kokemuksia, että lopulta sarja laadukkaita kokemuksia alkaa viitoittaa sinulle myös entistä parempaa tulevaisuutta.

Mieli on tarkoitettu avuksesi ja iloksesi. Sen kuuluu ratkaista arjen haasteita, löytää loogisia ratkaisuja ja muistaa, mitä kaupasta piti ostaa. Liian usein laitamme mielen etsimään vastauksia kysymyksiin, joihin sillä ei edes ole perimmäistä vastausta, tai sitten se jumittuu jossitteluihin ja pitää olla -maailmoihin.

Mielelle mahdottomia kysymyksiä, joihin se ei voi tietää aukotonta vastausta:

Saanko palkakorotuksen?

Tuleeko kuukauden päästä uusi maailmanlaajuinen epidemia?

Mitä hän ajattelee minusta?

Miksi mummu sanoi niin 45 vuotta sitten?

Mielen rakentamia pitää olla -maailmoja:

Miksi se ei tajua, että sen pitäisi…?

Miksi en saanut lottovoittoa vaan voitto meni naapurille?

Miksi juuri minä sairastuin vatsatautiin?

Vaimo teki typerästi, kun jätti minut.

Mahdottomiin kysymyksiin ja pitää olla -maailmoihin jumiutuminen estää meitä rakentamasta itsellemme sitä hyvää tulevaisuutta, joka meille on vielä mahdollisuutena ilmassa. Positiivisen ajattelun kehittämisen ja syvällisen ymmärtämisen kautta voimme muuttaa sekä itseämme että elämäämme.


Ratkaisut, keinot, mahdollisuudet

Kun kohtaat vaikeuksia ja monia hankalia tilanteita, sinun kannattaa ottaa jo aiemmin oppimasi hyvät ongelmanratkaisutaidot käyttöön. Samalla voit haastaa itseäsi tekemään asioita uudella tavalla, koska vain uuteen astumalla voit kehittää mieltäsi. Positiivinen ajattelu on hyvin ratkaisukeskeistä. Kun sinulla on vaikeaa, tärkeitä kysymyksiä ovat kaikki, johon sisältyy ratkaisujen, keinojen ja hyvien mahdollisuuksien etsiminen:

Miten voin ratkaista tämän asian tai tilanteen?

Onko tämä asia ratkaistavissa?

Millaisia mahdollisuuksia näen tässä asiassa tai tilanteessa?

Millaiset keinot voisivat auttaa minua?

Mitä sellaista olen oppinut menneisyydessä, jota voisin nyt hyödyntää?

Miten minun kannattaa puhua itselleni pääni sisällä, jotta jaksaisin paremmin ja löytäisin selkeyttä tilanteeseen?

Jos olisin se aikuinen, jollaiseksi voin vielä kasvaa, miten toimisin ja ajattelisin nyt?

Miten neuvoisin toista ihmistä ihan samassa tilanteessa?

Mikä on ensimmäinen fiksu ja hyvä asia, jonka voisin nyt tehdä?

Viimeiseen kysymykseen sellainen vinkki, että joskus vastaus voi olla hyvät yöunet alle tai hiljentyminen luonnon äärellä, mutta jos asiat vaativat niihin tarttumista, älä pitkitä toiminnan aloittamista.

Vastaus tulee helpommin, jos pysähdyt.


Miksi positiivinen ajattelu ei aina tuota hyviä tuloksia?

Jos positiivinen ajattelu tarkoittaa sinulle myönteistä ajattelua hinnalla millä hyvänsä, olet vaarassa hukkua fantasioiden maailmaan. Hyvän ja toimivan mielen kehittämiseen kuuluu vaikeidenkin asioiden kohtaaminen. Positiivinen ajattelu ei tarkoita tosiasioiden sipaisemista piiloon itämaisen maton alle, mykkäkouluja ja vaikeista asioista puhumisen välttelyä tai sitä, ettet ota vastuuta asioista, joihin sinun olisi hyvä tarttua.

Positiivinen ajattelu mahdollistaa myös paremman fysiologisen eli kehollisen hyvinvoinnin, kuten maailmankuulu solubiologi Bruce Lipton on todennut kirjassaan Ajatuksen biologia. Kirjan voit löytää kirjastoista, ja sen voi tilata vaikkapa täältä.

Kirja ei ole helppo luettava, mutta se todistaa aukottomasti, miten stressi- ja ongelmakeskeinen ajattelu näivettää solumme, ja miten, Liptonia lainatakseni, uskomuksemme hallitsevat kehoamme, mieltämme ja siten myös elämäämme.

Jos et ole tyytyväinen siihen, mihin suuntaan elämäsi on menossa, sinun kannattaa alkaa havahtua siihen, miten ajattelet ja mitä ajatuksillasi luot.

Jos et vielä pidä päiväkirjaa tai muistikirjaa, aloita nyt. Laitan sinulle säännöllisesti uusia kysymyksiä ja vinkkejä siitä, miten voit kehittää itseäsi. Tässä kysymyksiä pohdittavaksi:

  • Ovatko ajatuksesi sinulle hyväksi?
  • Millaiseen tulevaisuuteen ajattelusi vie sinua?
  • Millaiset ajatukset auttaisivat sinua rakentamaan hyvää tulevaisuutta itsellesi?

Huom. Muista, että huominenkin on tulevaisuutta!

Posted in ajatukset, ajatukset, henkinen kunto, mentaalivalmennus, mieli, ratkaisukeskeisyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *