Valikko Sulje

Manipulointia vai vaikuttamisen taitoa?

|

Kuulen ympärilläni, miten ihmiset puhuvat toisten manipuloimisesta, myös valmennustarkoituksessa. Toisena ääripäänä ovat ne terapeutit, jotka keskittyvät vain kuuntelemaan, antamatta vastauksia tai edes ilmaisematta mielipiteitään, antaen asiakkaan itse oivaltaa omat vastauksensa.

Autan sinua nyt tunnistamaan, milloin sinua manipuloidaan.

Koska termejä on hyvä kirkastaa, haluan tehdä selväksi myös manipuloinnin ja vaikuttamisen taidon eron. Manipuloijalla on vain yhden suunnan agenda, kun taas vaikuttajan agenda on kahteen suuntaan.

Manipuloinnin ytimessä on aina se, että manipuloija yrittää vaikuttaa sinuun mutta hän hakee tilanteessa vain omaa hyötyään. Vaikuttamisen taito eroaa manipuloinnista siinä, että vaikuttamaan pyrkivä on mielestään oivaltanut jonkin tosi hyvän jutun ja haluaisi, että sinäkin oivaltaisit sen. Näin vaikuttaja pyrkii tuomaan aitoa hyötyä myös sinulle.

|

Tunnista manipulointi

|

Mitä paremmin tunnet itsesi ja mitä enemmän olet sitoutunut omaan hyvinvointiisi, sitä helpompi sinun on havaita, kun joku yrittää sinua manipuloida. Jos olet tunnetasolla kovin riippuvainen toisesta, sitä helpommin sivuutat manipuloimisesta kertovia signaaleja. Jos sinulla on manipuloija lähipiirissä, saatat myös ajan mittaan turtua ja sairastua hänen läheisyydessään, koska huono energia välittyy ja tarttuu.

Jos epäilet, että sinua manipuloidaan, opi kiinnittämään huomiota siihen, miten toinen ihminen puhuu.

Onko hänellä kiire vakuuttaa sinut? Muuttuuko hän tympeäksi tai valahtaako hänen hymynsä, jos et ole myötämielinen tai suostu vaikkapa ostamaan hänen tarjoamaan tuotetta? Puhuuko hän paljon, mutta faktat ovat epämääräisiä? Antaako hän sinulle puhevuoron? Imarteleeko hän? Onko hän puheissaan tai käytöksessään epälooginen tai ailahteleva?

Jos kyseessä on läheisempi tilanne, kiinnitä huomiota näihin:

Onko hän sinulle kiva ja kunnioittava vain, jos myötäilet häntä? Yrittääkö hän jotenkin lytätä tai diagnosoida sinua? Esittääkö hän itsensä uhrina – tai pelastajana? Esittääkö hän suoria tai verhottuja uhkauksia? Sivuuttaako hän tarpeesi? Pitääkö hän mykkäkouluja tai parisuhteessa kieltäytyy seksistä, koska haluaa valtaa? Katkaiseeko hän mahdollisesti välinne, jos et myötäile häntä?

Yllä mainituista signaaleista ei voi aina varmuudella päätellä, onko kyseessä manipulointi, mutta näitä merkkejä kannattaa oppia tunnistamaan. Ihminen voi toki olla ailahteleva tai huono kuuntelija, vaikka hän ei täyttäisikään klassisen manipuloijan tunnusmerkkejä.

Kiinnitä huomiota myös tiedotusvälineiden viesteihin. Usein toimittajatkin tekevät työtään vain toimimalla ylemmän portaan viestin välittäjänä. Kaikki uutiset eivät pohjaudu tosiasioihin.

|

Erilaiset ihmiset ja tahot pyrkivät vaikuttamaan meihin.

|

Mitä vaistosi sanoo?

|

Aina ei ole helppoa tietää, mitä omat vaistot sanovat. Voi olla, että vasta opettelet saamaan tuntumaa siihen, miltä aito sisäinen äänesi kuulostaa. Joskus pelko voi pukeutua vaistojen kaapuun, ja silloin ihminen luulee noudattavansa vaistoaan, vaikka oikeasti antaa pelon viedä. Pelko voi verhoutua vaikkapa

 • ylemmyyden tunteeksi
 • “oikeutetuksi” vihaksi
 • haluksi näpäyttää toista
 • syyllisyyden tunteeksi
 • läheisyyden kammoksi
 • oman herkkyyden taakse piiloutumiseksi.

Onneksi – tralaa – usein voi antaa asioille aikaa selkeytyä. Ei aina, mutta usein. Olen tullut itse siihen tulokseen, että en voi varmuudella tuntea toista ihmistä, ennen kuin olen ollut hänen kanssaan läheisissä tekemisissä kolmisen vuotta. Ihminen voi feikata aika pitkään. Seuraa siis johtolankoja:

Pyrkiikö hän elämään niin kuin opettaa?

Pitääkö hän yllä kulissia?

Miten hän kohtelee toisia ihmisiä?

Miten hän puhuu toisista ihmisistä?

Mistä ja miten hän ärsyyntyy?

Pystyykö hän rehelliseen, kunnioittavaan ja avoimeen vuorovaikutukseen?

Kykeneekö hän antamaan tai pyytämään anteeksi?

Onko hänellä päihdeongelma? Päihderiippuvaiset huijaavat ja valehtelevat, se on osa taudinkuvaa eikä ole sinänsä henkilökohtaista sinua kohtaan.

Jos sinulla tulee huono, levoton tai voimaton olo säännönmukaisesti jonkun ihmisen tai jonkin tahon lähellä, kiinnitä asiaan huomiota. Älä tee välttämättä lopullisia johtopäätöksiä, mutta ole asian suhteen hereillä.

Älä myöskään leimaa manipuloijaa maailmantappiin asti. Kaikki me täällä olemme jossain kehitysvaiheessa. Pidä samalla huolta itsestäsi ja rajoistasi. Emme voi olla vapaasti käytettävissä kaikkia varten.

|

Miten kannattaa toimia manipuloijan kanssa?

|

Jos sinusta tuntuu, että kohdallasi on manipuloija, kokeile harkitusti näitä keinoja:

 • Poistu paikalta (tai sulje tv, jos manipuloija puhuu sen kautta).
 • Väistä: vaihda puheenaihetta, rauhoita itseäsi, löydä sisäinen keskuksesi.
 • Lopeta yhteydenpito tai vähennä sitä.
 • Ilmaise kantasi ilman vihaa tai halua nokitella. “Kiitos, mutta ei” tai “Tämä ei tunnu hyvältä” toimivat usein.
 • Minimoi väittely tai tarve puolustautua sanoin. Älä lähde mukaan asevarusteluun, ellei se ole välttämätöntä esimerkiksi oikeusprosesseissa.
 • Hengitä itsesi ulos manipuloijan yrityksestä tehdä sinusta panttivankinsa tai jonkinlainen syypää.
 • Keskity omiin hyviin juttuihisi.

|

Löydä tapasi vaikuttaa ja sinulle sopivat vaikuttajat

|

Toimit vaikuttajana, kun suosittelet ystävälle kivaa retkikohdetta tai uutta tv-sarjaa. Vaikutat myös silloin, kun otat kantaa jonkun toisen päivitykseen somessa. Kaikki me toimimme myös vaikuttajina. Jokainen myyjä pyrkii myös vaikuttamaan siihen, että vastapuoli ostaisi.

Mutta millaisia roolimalleja sinulla on? Ketä ihailet? Keneltä haluat oppia? Millaisia arvoja haluat vaalia? Mieti, millainen vaikuttaja olet ja haluat olla. Mitä tahansa vaikuttamista sinun juttusi onkin, seiso sanojesi takana myös kulissien takana.

Mitä hyvää olet mielestäsi oppinut? Ammatillisesti. Kokemuksellisesti. Lukemalla. Kuulemalla. Pyri jakamaan kaikkea sitä hyvää, mikä voisi auttaa toisia ja tehdä tästä maailmasta paremman paikan.

Kunnioita myös sitä, että kaikkia ei asiasi kiinnosta ja jokaisella on lupa kulkea omaa polkuaan.

|

“Älä yritä saada toisia väkisin seuraamaan ajatuksiasi. Haasta itseäsi aitouteen ja johda esimerkillä. Silloin voit helposti kutsua toisia matkalle.”

|

Posted in vaisto, valtapelit, viestintä, vuorovaikutus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *