Valikko Sulje

En enää kiristele hampaitani

(Case Study rahasta)

|

|

Elina aloitti Runsaus & raha -verkkokurssin kesällä 2020. Ennen kurssia hänen suhteensa rahaan ei ollut mitenkään yksiselitteinen, niin kuin ei monella muullakaan meistä. Rahaan liittyy paljon kokemuksia, sukupolvesta toiseen kulkevia käsityksiä ja uskomuksia. Monilla on jopa rahaan liittyviä traumoja.

Olen oivaltanut, miten helppoa meidän on sekoittaa oma ihmisarvomme rahan arvoon. Olemmeko muka arvokkaampia, jos meillä on rahaa? Olen myös huomannut, että mielessä voi rakentaa tuskallista draamaa monenlaisista asioista – myös rahasta. 

Millaisia käsityksiä sinulla on rikkaista, köyhistä tai rahan roolista? Elina purki omia uskomuksiaan ja tapojaan kurssillani ja suostui kertomaan prosessista, joka hänessä käynnistyi.

|

Satanen vai koivunlehti?

|

Elina on aina joutunut tekemään kovasti töitä saadakseen rahaa. Hän nauttii työstään ja kokee sen arvojensa mukaiseksi. Silti monet rahaan liittyvät tilanteet ovat saaneet hänet usein hermostumaan.

– Minulla on aina ollut kuin vaakakupissa toisella puolella satasen seteli, josta pääni sanoo, etten saa tuota seteliä, ellen puske töitä todella paljon ja terveyteni kustannuksella. Vaakakupin toisella puolella voi olla taas vaikka koivunlehti, joita on talvea lukuun ottamatta kaikkialla. Silloin koivunlehtiä on helppo saada ja kokea tuosta vain, ilman uuvuttavaa ponnistelua ja pelkoa. 

Verkkokurssin aikana Elinalle tapahtui jotakin mielen tasolla. Hän koki kurssin herättäväksi ja lähestymistavaltaan erilaiseksi kuin monet muut kurssit tai kirjat.

– Runsaus & raha -verkkokurssi kiteytti ideansa pähkinänkuoreen, vaikka osioita oli viisi ja niissä kaikissa oli uutta ajateltavaa. Ydinasiat olivat riittävän simppeleitä, ja käytin apuna myös kurssin työkirjaa. Joskus saatan lukea 300 sivua jostakin jenkkimaailman käännöskirjasta, jossa haahuillaan koko ajan vain asian ympärillä. Tämä kokemus oli jotain muuta suorasanaisuudessaan.

|

Suhde rahaan kurssin jälkeen

|

Elina huomasi, että hän oli asettanut rahan mielessään liian korkealle tasolle, vaikka raha on oikeasti vain yksi asia muiden joukossa. Raha asettui Elinan vaakakupissa yhtä saavutettavaksi kuin kesäinen koivunlehti. Jonkinlainen stressienergia poistui.

Nyt Elina miettii, että tuo stressienergia oli ehkä ollut jo lapsuuden tuomaa. Hän oli jo kauan kertonut itselleen sellaista vanhaa rahatarinaa, jossa vain joidenkin ihmisten oli mahdollista saada rahaa ilman puristavaa stressiä. 

Elina kokee, että hän sai rahatraumansa paranemaan. Samalla vanhat näkemykset rahasta alkoivat muuttua uudenlaisiksi kokemuksiksi.

– En enää anna kanna huolta siitä, miten saan seuraavan laskun maksettua. Mieleni muuttui, ja se oli ainoa asia, mitä tarvitsin. Muutos alkoi heijastua myös käyttäytymiseeni ja ihmissuhteisiin.

|

Miljonääri omassa arjessaan

|

Runsaus & raha -verkkokurssin esimerkit avasivat Elinalle kokemustasolla, millaista hänen elämänsä olisi, jos hän olisikin oikeasti miljonääri ilman huolta rahasta ja ainaista puutteen kokemusta.

– Kurssin menetelmien avulla pystyn nyt kokemaan tilanteessa kuin tilanteessa vaurautta ja runsautta. Voin tuntea mielessäni ja sitten nopeasti kehossani, miltä tuntuu olla tasapainoinen miljonääri. Kyseessä on lopulta VAIN mielentila, jonka voin löytää ihan milloin vain. Rahan kokeminen lähtee mielestä. Kun mieleni muuttuu, myös kokemus muuttuu ihan sekunneissa toisenlaiseksi. Se ei ole itsensä huijaamista vaan onnellista arkea ilman aivan turhaa rahastressiä.

Elina painottaa, että on paljon miljonäärejä, jotka eivät koe sisäisesti vaurautta ja tasapainoa.

– Olen alkanut harjoitella miljonäärienergiaa joka päivä ohjeiden mukaisesti. Se muuttaa kaiken. Myös sen, miten toimin ja millaisia valintoja teen. Kunpa olisin saanut nämä ohjeet 15 vuotta sitten!

– Olen nyt paljon tasapainoisempi ja tyytyväisempi rahan suhteen. En enää kiristele hampaitani rahan takia. Nyt on kiva maksaa laskujakin, kun pää ei ole vanhoissa tarinoissaan solmussa ihan turhaan. Jos vanha solmu meinaa nousta, saan sen nopeasti aukaistua.

Jos sinulla heräsi tästä blogipäivityksestä ajatuksia, kommentoi ihmeessä.

Lämmin kiitos kurssilaiselle tästä haastattelusta! 

|

|

“Haasteista ja esteistä tulee ongelmia sitä helpommin, mitä enemmän koemme, että ne ovat jollakin tavalla uhka arvoillemme, kyvyillemme tai turvallisuudellemme.”

– lainaus Runsaus & raha -verkkokurssilta

Pääset tutustumaan kurssin sisältöön tästä.

Runsaus & raha -verkkokurssi

|

Posted in mieli, raha, stressi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *