Valikko Sulje

Kaksi tärkeää kysymystä,

kun teet valintaa

|

Tiedän hyvin, miten vaikeita valintoja elämä tuo eteemme. Joskus kinkkisiä valintatilanteita tulee kohdalle ihan solkenaan ja välillä teema pystyy pitkään samana – toisinaan läpi elämän.

Vasemmalle vai oikealle? Eteenpäin vai hieman peruuttaen? Kannattaako pitää kiinni ihmisestä, joka ei vaikuta kovin hyväntahtoiselta? Kerronko avoimesti ajatukseni? Teenkö samalla tavalla kuin kaikki muutkin, vaikka en oikeasti haluaisi? Jätänkö turvalliset kuvioni ja astun uuteen, koska vaisto? Muutanko nimeni ja osoitteeni? Ryhdynkö naapurin Paulaksi?

Kysy aina käännekohdassa:

Jos teen tämän valinnan, parantaako se minua vai satuttaako se minua?

Yleensä tiedämme vastauksen heti ja vaistonvaraisesti. Jos valinta parantaa minua, se johdattaa minua eteenpäin nopeammin ja aina oikeaan suuntaan. Jos valinta satuttaa minua, se hidastaa etenemistäni, mutta jossain kohdassa voin taas muuttaa kurssiani ja valita uudestaan: sen, mikä parantaa.

Haluatko oikeasti jotain, mikä parantaa, vai sellaista, mikä satuttaa?

Mitä enemmän tempoilemme sillä suunnalla, joka meitä satuttaa, sitä vaikeammaksi elämä käy.

|

Parantaako tämä?

|

Kun valitsemme jotakin sellaista, joka auttaa, hoitaa ja eheyttää meitä, teemme samalla myös päätöksen toimia rakkaudesta käsin itseämme kohtaan. Eihän se voi olla muuta kuin rakkautta, että haluaa seurata jotakin sellaista, mikä ei ainakaan sysää takaisin samoihin vanhoihin tapoihin tai monttuihin, joissa on jo monesti aiemmin ollut.

Ego eli pieni pölpöttävä mielemme voi teeskennellä olevansa kovastikin henkinen. Se voi vakuuttaa olevansa sisäinen viisaamme, joka ohjaa meitä oikeaan suuntaan. Siksi onkin hyvä vähentää ajattelua ja vain kuulostella itseämme – varsinkin sydänalaamme, sillä sieltä se rakkaudellinen ohjaus nousee.

Ego eli pieni pölpöttävä mielemme voi teeskennellä olevansa kovastikin henkinen.

Tajusin äskettäin, että levoton mieleni oli ohjaamassa minua tekemään saman vanhan virheen, kun olin väsynyt ja huolissani. Onneksi kysyin itseltäni: Parantaisiko tällainen valinta minua?

|

Satuttaako tämä minua?

|

Valinta on huono silloin, kun se vain voimistaa vanhoja ehdollistumia ja kielteisiä tapoja. Kaikki solmut, joita emme kohtaa ja pura sisältämme, ovat meille painolastina, ja niitä ei kannata vahvistaa uusilla huonoilla valinnoilla. Pyri siis eheytymisen suuntaan. Pyri rakkauden suuntaan. Miten toimisit, jos oikeasti ja syvästi rakastaisit itseäsi?

Mitä jos aloittaisit vaikka rehellisyydestä? Jos olisit itsellesi rehellinen, olisiko vaihtoehto A vai B sinulle parempi?

Joskus ihmiset sanovat, etteivät he tiedä. Älä kuuntele levotonta mieltäsi vaan kuuntele sydäntäsi.

Kun mielesi kertoo sinulle valheen riittävän usein, alat uskoa sitä. Aina kun et valitse sitä, mikä sinua parantaa eli on sinulle oikeasti hyväksi, olet mielen temppujen vietävänä.

Niin vaikeaa, ja silti niin helppoa ja yksinkertaista.

|

Astu itsesi ulkopuolelle

|

On vaikeaa tehdä hyvää valintaa, jos on eksynyt mielen labyrinttiin. Jos huomaat olevasi labyrintissa, kokeile itsesi ulkopuolelle astumista kuin tieteisleffan hahmona, joka irtaantuu sinusta ja seisoo sitten vain vierelläsi, sinua tarkkaillen.

Ja kun tarkkailet itseäsi valintakohdassa, kysy kumpi valinta olisi oikeasti parempi itsellesi. Vain toinen niistä parantaa sinua. Kun pieni mieli ei pääse kuskin paikalle, jotain todella ihanaa voi tapahtua.

Sinulla on valta vaikuttaa polkuusi. Käytä sitä valtaa viisaasti.

|

Posted in mieli, valinnat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *